Zones d’interés

Molt a prop del castell s'eleva una planície rocosa, escenari en altre temps de batalla entre les tropes musulmanes i les del rei Pere el Gran.

Estem parlant de la Mola, un lloc des d’on es pot observar tota la vall de Montesa. L’interior d’aquesta muntanya està buit, formant un enorme dipòsit on van a parar les aigües de la pluja. Aquesta aigua, molt apreciada per la gent de Montesa i d’altres pobles, es pot recollir a la Fonteta.

A un costat de la Mola, s’alcen dos grans pedres: són el Tormo Gros i la Pedra Senyora. D’aquesta última va dir el cronista Viciana: «Junto al castillo de Montesa hay un monte nombrado La Muela, y a treynta passos del monte se desgaja un peñasco que tiene de alto hasta treynta palmos, encima del qual naturalmente está assentada una piedra qual naturaleza la crió, de peso de hasta sesenta quintales. Esta piedra está de soslayo, que casi denota caher y está assentada sobre punto de macho y hembra y tan primamente, que un mochacho con tocarla con un dedo la haze solevantar y baxar y si la quieren empuxar o rodear la fuerça de muchos hombres, no la puede hazer mover».

Algunes parts de la Mola són aprofitades per alguns per a practicar l’escalada.

Els cims més elevats d’aquesta zona –serra Plana o d’Énguera–, se situen als cims de la Plana (618 m) i Tres Mollons (625 m).

Al costat de l’ermita del Calvari se situa el barranc de la Font Santa, on podeu visitar una interessant cova, segons alguns autors, antic nimfeu vinculat als antics pobladors de la zona.

Als peus de la serra Grossa discorre el riu Cànyoles, on podeu observar la vegetació i la fauna típiques de les zones humides valencianes: baladres, canyissars, anfibis, barbs, etc, encara que, cada cop menys, degut a la contaminació.

Un dels llocs més interessants d’aquestes muntanyes és el barranc de la Fos, possiblement la reserva més important de Montesa, declarat paratge natural municipal el 2010. Si opteu per entrar al barranc, potser vejau encara arborssers. Durant les nits d’hivern, impressiona sentir el cant del mussol reial entre les roques. A prop podeu fer una excursió al manantial de la Font del Meló.

Per acabar, si us agraden les altures s’hi troben a la carena que frontereja amb el terme d’Aielo de Malferit: la Solana (694 m.), la Ferradura (676 m.) i el Tossal dels Polsos (684 m.)


El Cànyoles com quasi sempre, sense aigua


El barranc de la Fos